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29 C.F.R. § 2509.75-5

Questions and answers relating to fiduciary responsibility.

On June 25, 1975, the Department of Labor issued an interpretive bulletin, ERISA IB 75-5, containing questions
and answers relating to certain aspects of the recently enacted Employee Retirement Income Security Act of 1974
(the “Act”).

Pending the issuance of regulations or other guidelines, persons may rely on the answers to these questions in
order to resolve the issues that are specifically considered. No inferences should be drawn regarding issues not
raised which may be suggested by a particular question and answer or as to why certain questions, and not
others, are included. Furthermore, in applying the questions and answers, the effect of subsequent legislation,
regulations, court decisions, and interpretative bulletins must be considered. To the extent that plans utilize or
rely on these answers and the requirements of regulations subsequently adopted vary from the answers relied
on, such plans may have to be amended.

An index of the questions and answers, relating them to the appropriate sections of the Act, is also provided.
Index

key to question prefixes

D—Refers to Definitions.

FR—Refers to Fiduciary Responsibility.

Section No. Question No.
3(21) D-1.

3(38) FR-6, FR-7.
402(a) FR-1, FR-2, FR-3.
402(b)(1) FR-4, FR-5.
402(c)(3) FR-6, FR-7.
404(a) FR-10.

405(2)(3) FR-10.
405(b)(1)(A) FR-10.

£4,06(a) FR-9.
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£409(a) FR-10.

412(a) FR-8, FR-9.

D-1Q: Is an attorney, accountant, actuary or consultant who renders legal, accounting, actuarial or consulting
services to an employee benefit plan (other than an investment adviser to the plan) a fiduciary to the plan solely
by virtue of the rendering of such services, absent a showing that such consultant (a) exercises discretionary
authority or discretionary control respecting the management of the plan, (b) exercises authority or control
respecting management or disposition of the plan's assets, (c) renders investment advice for a fee, direct or
indirect, with respect to the assets of the plan, or has any authority or responsibility to do so, or (d) has any
discretionary authority or discretionary responsibility in the administration of the plan?

A: No. However, while attorneys, accountants, actuaries and consultants performing their usual professional
functions will ordinarily not be considered fiduciaries, if the factual situation in a particular case falls within one
of the categories described in clauses (a) through (d) of this question, such persons would be considered to be
fiduciaries within the meaning of section 3(21) of the Act. The Internal Revenue Service notes that such persons
would also be considered to be fiduciaries within the meaning of section 4975(e)(3) of the Internal Revenue Code
of 1954.

FR-1Q: If an instrument establishing an employee benefit plan provides that the plan committee shall control
and manage the operation and administration of the plan and specifies who shall constitute the plan committee
(either by position or by naming individuals to the committee), does such provision adequately satisfy the
requirement in section 402(a) that a “named fiduciary” be provided for in a plan instrument?

A: Yes. While the better practice would be to state explicitly that the plan committee is the “named fiduciary” for
purposes of the Act, clear identification of one or more persons, by name or title, combined with a statement that
such person or persons have authority to control and manage the operation and administration of the plan,
satisfies the “named fiduciary” requirement of section 402(a). The purpose of this requirement is to enable
employees and other interested persons to ascertain who is responsible for operating the plan. The instrument in
the above example, which provides that “the plan committee shall control and manage the operation and
administration of the plan”, and specifies, by name or position, who shall constitute the committee, fulfills this
requirement.

FR-2 Q: In a union negotiated employee benefit plan, the instrument establishing the plan provides that a joint
board on which employees and employers are equally represented shall control and manage the operation and
administration of the plan. Does this provision adequately satisfy the requirement in section 402(a) that a
“named fiduciary” be provided for in a plan instrument?

A: Yes, for the reasons stated in response to question FR-1. The joint board is clearly identified as the entity which
has authority to control and manage the operation and administration of the plan, and the persons designated to
be members of such joint board would be named fiduciaries under section 402(a).

FR-3 Q: May an employee benefit plan covering employees of a corporation designate the corporation as the
“named fiduciary” for purposes of section 402(a)(1) of the Act?

A: Yes, it may. Section 402(a)(2) of the Act states that a “named fiduciary” is a fiduciary either named in the plan
instrument or designated according to a procedure set forth in the plan instrument. A fiduciary is a “person”
falling within the definition of fiduciary set forth in section 3(21)(A) of the Act. A “person” may be a corporation
under the definition of person contained in section 3(9) of the Act. While such designation satisfies the
requirement of enabling employees and other interested persons to ascertain the person or persons responsible
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for operating the plan, a plan instrument which designates a corporation as “named fiduciary” should provide
for designation by the corporation of specified individuals or other persons to carry out specified fiduciary
responsibilities under the plan, in accordance with section 405(c)(1)(B) of the Act.

FR-4 Q: A defined benefit pension plan's procedure for establishing and carrying out a funding policy provides
that the plan's trustees shall, at a meeting duly called for the purpose, establish a funding policy and method
which satisfies the requirements of part 3 of title I of the Act, and shall meet annually at a stated time of the year
to review such funding policy and method. It further provides that all actions taken with respect to such funding
policy and method and the reasons therefor shall be recorded in the minutes of the trustees' meetings. Does this
procedure comply with section 402(b)(1) of the Act?

A: Yes. The above procedure specifies who is to establish the funding policy and method for the plan, and
provides for a written record of the actions taken with respect to such funding policy and method, including the
reasons for such actions. The purpose of the funding policy requirement set forth in section 402(b)(1) is to enable
plan participants and beneficiaries to ascertain that the plan has a funding policy that meets the requirements of
part 3 of title I of the Act. The procedure set forth above meets that requirement.

FR-5 Q: Must a welfare plan in which the benefits are paid out of the general assets of the employer have a
procedure for establishing and carrying out a funding policy set forth in the plan instrument?

A: No. Section 402(b)(1) requires that the plan provide for such a procedure “consistent with the objectives of the
plan” and requirements of title I of the Act. In situations in which a plan is unfunded and title I of the Act does not
require the plan to be funded, there is no need to provide for such a procedure. If the welfare plan were funded, a
procedure consistent with the objectives of the plan would have to be established.

FR-6 Q: May an investment adviser which is neither a bank nor an insurance company, and which is neither
registered under the Investment Advisers Act of 1940 nor registered as an investment adviser in the State where
it maintains its principal office and place of business, be appointed an investment manager under section 402(c)
(3) of the Act?

A: No. The only persons who may be appointed an investment manager under section 402(c)(3) of the Act are
persons who meet the requirements of section 3(38) of the Act—namely, banks (as defined in the Investment
Advisers Act of 1940), insurance companies qualified under the laws of more than one state to manage, acquire
and dispose of plan assets, persons registered as investment advisers under the Investment Advisers Act of 1940,
or persons not registered under the Investment Advisers Act by reason of paragraph 1 of section 203A(a) of that
Act who are registered as investment advisers in the State where they maintain their principal office and place of
business in accordance with ERISA section 3(38) and who have met the filing requirements of 29 CFR 2510.3-38.

FR-7 Q: May an investment adviser that has a registration application pending for federal registration under the
Investment Advisers Act of 1940, or pending with the appropriate state regulatory body under State investment
adviser registration laws if relying on the provisions of 29 CFR 2510.3-38 to qualify as a state-registered
investment manager, function as an investment manager under the Act prior to the effective date of their federal
or state registration?

A: No, for the reasons stated in the answer to FR-6 above.

FR-8 Q: Under the temporary bonding regulation set forth in 29 CFR 2550.412-1, must a person who renders
investment advice to a plan for a fee or other compensation, direct or indirect, but who does not exercise or have
the right to exercise discretionary authority with respect to the assets of the plan, be bonded solely by reason of
the provision of such investment advice?
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A: No. A person who renders investment advice, but who does not exercise or have the right to exercise
discretionary authority with respect to plan assets, is not required to be bonded solely by reason of the provision
of such investment advice. Such a person is not considered to be “handling” funds within the meaning of the
temporary bonding regulation set forth in 29 CFR 2550.412-1, which incorporates by reference 29 CFR 464.7. For
purposes of the temporary bonding regulation, only those fiduciaries who handle funds must be bonded. If, in
addition to the rendering of investment advice, such person performs any additional function which constitutes
the handling of plan funds under 29 CFR 464.7, the person would have to be bonded.

FR-9 Q; May an employee benefit plan purchase a bond covering plan officials?

A: Yes. The bonding requirement, which applies, with certain exceptions, to every plan official under section
£412(a) of the Act, is for the protection of the plan and does not benefit any plan official or relieve any plan official
of any obligation to the plan. The purchase of such bond by a plan will not, therefore, be considered to be in
contravention of sections 406(a) or (b) of the Act.

FR-10 Q: An employee benefit plan is considering the construction of a building to house the administration of
the plan. One trustee has proposed that the building be constructed on a cost plus basis by a particular contractor
without competitive bidding. When the trustee was questioned by another trustee as to the basis of choice of the
contractor, the impact of the building on the plan's administrative costs, whether a cost plus contract would yield
a better price to the plan than a fixed price basis, and why a negotiated contract would be better than letting the
contract for competitive bidding, no satisfactory answers were provided. Several of the trustees have argued that
letting such a contract would be a violation of their general fiduciary responsibilities. Despite their arguments, a
majority of the trustees appear to be ready to vote to construct the building as proposed. What should the
minority trustees do to protect themselves from liability under section 409(a) of the Act and section 405(b)(1)(A)
of the Act?

A: Here, where a majority of trustees appear ready to take action which would clearly be contrary to the prudence
requirement of section 404(a)(1)(B) of the Act, it is incumbent on the minority trustees to take all reasonable and
legal steps to prevent the action. Such steps might include preparations to obtain an injunction from a Federal
District court under section 502(a)(3) of the Act, to notify the Labor Department, or to publicize the vote if the
decision is to proceed as proposed. If, having taken all reasonable and legal steps to prevent the imprudent
action, the minority trustees have not succeeded, they will not incur liability for the action of the majority. Mere
resignation, however, without taking steps to prevent the imprudent action, will not suffice to avoid liability for
the minority trustees once they have knowledge that the imprudent action is under consideration.

More generally, trustees should take great care to document adequately all meetings where actions are taken
with respect to management and control of fplan assets. Written minutes of all actions taken should be kept
describing the action taken, and stating how each trustee voted on each matter. If, as in the case above, trustees
object to a proposed action on the grounds of possible violation of the fiduciary responsibility provisions of the
Act, the trustees so objecting should insist that their objections and the responses to such objections be included
in the record of the meeting. It should be noted that, where a trustee believes that a cotrustee has already
committed a breach, resignation by the trustee as a protest against such breach will not generally be considered
sufficient to discharge the trustee's positive duty under section 405(a)(3) to make reasonable efforts under the
circumstances to remedy the breach.
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